Gør den sidste juletid mere bæredygtig
Her får du 6 gode råd til, hvordan du kan bidrage til at gøre den sidste julespurt mere bæredygtig
december 1, 2023

Gør den sidste juletid mere bæredygtig

Her får du 6 gode råd til, hvordan du kan bidrage til at gøre den sidste julespurt mere bæredygtig. Julen er nemlig den tid på året, hvor vi danskere har det allerhøjeste CO2 aftryk, og julen er bare sjovere når den ikke gør ondt på kloden.
Samtidig er det også den tid på året, hvor vi bruger allerflest penge, derfor er det nu det er allermest afgørende, hvordan du som forbruger bruger de penge. Brug derfor dine penge til at stemme på den fremtid, du ønsker, ved at støtte bæredygtige forhandlere, og fravælge de produkter, der forurener allermest.
Og mangler du også lige den sidste julegave her på falderebet, så læs med, og få løsningen på en last-minute gave, der ikke involverer blinde panikkøb i et storcenter.

Fabric,Wrapped,Gifts,And,Wooden,Christmas,Decorations

1. Indpakning

Vi bruger i december måned 693 ton gavepapir, og det er altså bare i lille Danmark. Det betyder at der hvert år bliver brugt 65.000 ton vand, 748 ton træ og 706 ton kemikalier på at lave gavepapir til danskernes julegaver. Det er dyrebare ressourcer som ville kunne gøre meget mere nytte, brugt til et andet formål – tør jeg sige et lidt vigtigere formål?
Meget af det gavepapir vi kan købe er til og med ikke genanvendeligt fordi det tit er belagt med plastik, og det ender derfor som restaffald.
Så hvis du pakker gaverne ind i gavepapir så vælg noget lavet af papir (i ved det der brune noget) – det kan sorteres som papiraffald efterfølgende, og der er sparet en hel del på kemikalierne i fremstillingen. 

2. Gavebånd

Almindeligt gavebånd kan ligesom papiret ikke genanvendes og ender ligeledes i restaffald selvom det er lavet af plastik. Vælg i stedet noget gavebånd som kan genbruges! Silkebånd og snor kan bruges igen og igen, og husker man at samle det sammen når gavegildet er forbi, kan man ende med en skøn samling af stykker i forskellige længder og farver – så er der altid et bånd til lige netop den gave du skal pakke ind. 

 

 

3. Gavestof

Pak gaverne ind i stof! Du kan også pakke julegaverne ind i et fint stykke stof (i finere kredse kaldes det også Furoshiki, og er i virkeligheden en japansk tradition). Gaverne bliver virkelig hyggelige og bløde at se på, og det går meget hurtigere end at bøvle med tape og krøller i papiret. Ofte kan du finde juleduge, julestofrester (jeg fandt engang et julegardin) i genbrugsbutikker og det giver altså en rigtig fin indpakning! Og så kan det genbruges igen og igen uden at blive krøllet.
Du kan også købe tørklæder eller viskestykker i genbrug – på den måde får modtageren også en lille ekstra gave.

 

Tip! Er du den overskudsagtige type i julen, kan du også sy små stofposer og putte gaven i. Det giver en kæmpe glæde hos modtageren at se det ekstra arbejde blive lagt i gaven. 

 

IMG_5289
Woman,Hands,Decorating,Handmade,Craft,Christmas,Tree,Made,From,Sticks

4. Til og fra kort

Har du børn, så er hjemmelavet gaver til bedsteforældre, onkler, tanter osv. altså en virkelig skøn og hyggelig tradition. Der findes så mange fine muligheder. Igen er pinterest en virkelig genial app til inspiration. 

Men du behøver nu heller ikke at være barn for at lave hjemmelavet gaver. Kan du strikke, hækle, sy eller lignende er der så mange fine muligheder. 

Du kan også lave din egen keramik i din mikroovn. Tjek fx www.micro-studio.dk ud.Du kan med minimal indsats lave dine egne til og fra kort. De bliver virkelig fine og så er det en sød ekstra tanke til modtageren, at du har taget dig tid til det. Skal det være virkelig nemt klipper du bare en fin form ud af et stykke karton og sætter på pakken. Ellers kan du også tage dig tid til at tegne små julemotiver på et stykke karton. Det bliver virkelig fint og så er det en hyggelig juleaktivitet – og har du travlt, så sætter du bare børnene til det

5. værtsgaver

Vi har allesammen skabene fyldt med flasker og fine chokolader. Især her i juletiden. Og den der nisse pakket ind i cellofan som du fik af dine gæster sidste juleaften, den kom da vist heller aldrig ud af indpakningen…
Hvad med i stedet at glæde værten med en meningsfyldt værtsgave, som samtidig bidrager til en grønnere verden?
Du kan fx forære værten et bæredygtigt alternativ til et af deres hverdags produkter, såsom en lækker shampoobar, en håndlavet sæbe eller et fint sæt
bivokslys. Skal det være lidt finere, kan du give en lille goodieæske med forskellige bæredygtige produkter. Det vil glæde enhver som har slidt og slæbt for julens fester. 

 

6. Giv håb i julegave

Mangler du også lige den sidste julegave? Den der til ham der, som ikke mangler noget som helst? Frygt ej, for her kommer løsningen; Hvad med at give en julegave som lander hos dem, der helt sikkert mangler noget, og på den måde at tænde et lille lys i mørket.
Fx. kan du hos
Folkekirkens Nødhjælp give en ged, en køkkenhave eller en skolebænk i julegave. Gaven går så videre til en familie i et uland, hvis julesokker nok ikke er lige så fyldte som vores. Giver du fx. en ged, sikrer du indkomsten hos en fattig familie, og det er altså en julegave, der spreder juleglæde.

Alternativt kan du donere et beløb til en sag som du tror modtageren af gaven ville have lyst til at støtte. På den måde kan du også igennem denne slags gave vise, at du har tænkt på vedkommende.

… Og så kan du jo altid supplere med en flaske hjemmelavet æblegløgg eller et hjemmegjort chokoladebrud. Så er der ikke et øje tørt!

nødhjælp

Vi håber at vores tips kan give dig lidt inspiration og eftertanke til hvordan julen kan gøres mere bæredygtig – uden at gå på kompromis med hyggen. 

Fejr en bæredygtig jul med dine kære fyldt med glæde og omtanke for vores miljø og lad os sammen skabe en højtid med nye bæredygtige traditioner, der spreder glæde både for os og vores planet. 

Glædelig jul fra ourchoice

Sara Mark

– ourchoice –

Flere nyheder

Shampoobar

Shampoobar

Opdag den naturlige magi med shampoo barer. Læs mere om hvorfor shampoo barer er blevet så populære.

læs mere